Monday 30 April 2012

ΣΣΣΣ! Μη μιλας αρβανιτικα!


με περικοπές

ΣΣΣΣ! Μη μιλας αρβανιτικα! 
Πουσο (σιωπη) Κωστα! 
Παω να τσακωθω με τις γιαγιαδες μου. Θα παω να τους πω οτι δεν ειναι Ελληνιδες, γιατι μιλουν τα αρβανιτικα τοσο καλα οσο και τα ελληνικα! 

Αν δεν δωσω σημεια ζωης, θα εχω φαει μαγκουρα στο κεφαλι... 
Τα Αρβανίτικα σε κρυφό σχολειό τάμαθε; 
triapitskinMar 29 2007, 04:02 PM
Μπα, δε νομιζω
Απο τους γονεις τα εμαθαν, που και αυτοι τα ειχαν μαθει απο τους δικους τους γονεις, οι οποιοι τα ειχαν μαθει απο τους δικους τους γονεις κλπ. Με λιγα λογια, τυχερες ειναι, γιατι συμφωνα με το μυαλο μερικων υπερ - Ελληνων, σαφως δεν καταγονται απευθειας απο τον Σωκρατη και τον Πλατωνα, οποτε τι ζηταν σε τουτη την ενδοξη Αττικη Γη?

Για να τα μαθουν τα αρβανιτικα, δεν χρειαστηκαν ουτε κρυφο ουτε φανερο σχολειο. Στο σχολειο εμαθαν τα ελληνικα... 
tzoMar 29 2007, 06:59 PM
Παιδιά μην το φτάνουμε στο άλλο άκρο. Αρβανίτικα ξέρουν σχεδόν όλες οι παλιές γενιές. Καλώς ή κακώς συναναστρεφόμασταν με τους Αλβανους και εμπορικά και σε καθημερινή βάση και λογικό είναι να ξέρουν οι περισσότεροι. Εδώ ξέρουμε πολλά εμείς. 

Τζο, επειδή έχω ζήσει 4 χρόνια της ζωής μου στην Ήπειρο, ξέρω οτι υπάρχουν πάρα πολλοί αρβανίτες εκεί στους οποίους θα μπορούσες να απευθυνθείς για να σου εξηγήσουν πολλά πράγματα για τη φυλή.

Αν, παρόλ'αυτά, σου μείνουν απορίες, ο τριαπ κι εγω είμαστε πρόθυμοι να σε διαφωτίσουμε....

Φυσικά, αυτά που αναφέρεις ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχουν! 
tzoMar 30 2007, 09:51 AM

Τριαπ εγώ πάντως που δεν ξέρω Αλβανικά καλά, όταν είχαν έρθει τα πρώτα κύμματα Αλβανών, συνεννοούμασταν μια χαρά με τα Αρβανίτικα (τα λίγα που ήξερα). Οι λέξεις τους είναι ίδιες ή παρόμοιες. Ίσως να μην είναι Αλβανικά, αλλά δεν διαφέρουν πολύ. 
triapitskinMar 30 2007, 02:12 PM
Και για να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους είναι λογικό να μην υπάρχει η "καθαρότητα" όπως την ενοούν οι ηλίθιοι του στύλ "χρυσή αυγή". Όμως λαοί όπως ο Ελληνικός έχουν αναλίωτα χαρακτηριστικά δια μέσου των αιώνων γιατί αποροφούν τις αναμίξεις. Αν δεν γινόταν μίξεις σε λαούς όλοι θα είχαν το τέλος των Σπαρτιατών όπου στα χρόνια της Ρωμαϊκής επιβολής εκμηδενίστηκαν αφού δεν δεχόταν επίκτητους ως πολίτες της Σπάρτης. Αντίθετα οι Αθηναίοι δεν είχαν πρόβλημα να θεωρήσουν Αθηναίο όποιον ήθελε να αποδεχθεί την παιδεία τους και την κουλτούρα τους.
Γενικά οι Έλληνες ως τέτοιος λός έχουν αποροφήσει τις όποιες αναμίξεις υπέρ τους. Αν αναλογιστούμε ότι οι Αλβανοί σαν απόγονοι αρχαιοελληνικής φυλής ανακύκλυσαν πολλούς αιώνες αργότερα το Ελληνικό στοιχείο, το ίδιο και οι Σέρβοι και λοιποί Σλαύοι αλλά τα στοιχεία της φυλής είναι σαφώς Ελληνικά θα καταλάβουμε ότι οι απόψεις περί απόλυτης καθαρότητας και λοιπές βλακείες είναι στοιχείο φυλετικής αυτοκτονίας αλλά και πνευματικής κατάντιας και ουδεμία σχέση έχουν με τον Ελληνικό πολιτισμό.
zty είπε...
Όπως ο Κόλιας, έτσι και πολύ εδώ έχουν βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Δεν μπορείς να είσαι και έλληνας και αρβανίτης. Όχι ότι αυτές οι έννοιες αντιμάχονται, το ερώτημα είναι αν μπορούν να συνυπάρχουν σε ιστορικό, εθνολογικό και τελικά, σε πολιτικό επίπεδο. Τι νιώθει ο καθένας, αυτό που αποκαλείτε εθνική συνείδηση («νιώθουν και δηλώνουν έλληνες») είναι κάτι πολύ ευμετάβλητο. Να θυμίσω τους Σλαβομακεδόνες που σε μία μόλις γενιά ένιωθαν και δήλωναν κατά σειρά τρεις διαφορετικές συνειδήσεις. Ο Κόλιας το κατάλαβε αυτό. Έβαλε την αρβανιτιά πριν την ρωμιοσύνη, και προσπάθησε (έπρεπε) όμως με τα γραπτά του να αποδείξει ότι οι αρβανίτες είναι απόγονοι των πελασγών, ώστε έτσι να έρθει πιο κοντά στους έλληνες, να γεφυρώσει το χάσμα. Διαφορετικά να δεχθείτε την αλβανοσύνη σας, και με διαφορετική έκφραση, οι αλβανοσύνη είναι επέκταση της αρβανιτιάς. Κάτι που πολύ προσπάθησαν και βρέθηκαν σε αδιέξοδα. Αν πάλι βάλεις την ρωμιοσύνη πριν την αρβανιτιά, τότε πρέπει να ξεχάσετε την αρβανίτικη γλώσσα. Αυτό είναι το πιο σωστό. Ο υπόλοιπος αρβανίτικος πολιτισμός μένει ανέπαφος, όμως κάπως κουτσουρεμένος. Όσο και να αντιδράσουμε, η γλώσσα είναι το κύριο πολιτιστικό στοιχείο που εκφράζει έναν λαό, και τα αλβανικά με τα αρβανίτικα είναι όμοιες γλώσσες. Αν επιμένετε στην ανάπτυξη και εκμάθηση της γλώσσα σας, μην εκπλαγείτε όταν πολύ σύντομα θα σας πλησιάσουν διάφοροι με σκοπό να αναπτύξουν και αλβανική (έστω αρβανίτικη) συνείδηση και σε πολιτικό επίπεδο, να εγείρουν θέματα καταπίεσης των αρβανιτών. Αυτό όμως δεν είναι δυνατών να το επιτρέψει οι ελληνική πολιτεία, οι υπόλοιποι έλληνες.
                                                                                                                                                       

Greek theories on why the official handling of the Greek Albanians (Arvanites) are not scientific

                                                                                                                                                            

Νύφη Arbereshe

                                                                                                                                                      

Το 1891 ο Γερμανός ιστορικοφιλόλογος Arthur Milchhöfer εκδίδει το βιβλίο "Attica und seine Heutigen" όπου μεταξύ άλλων λέει: «Απ’ ότι ξέρω, τα σύγχρονα ελληνικά λαϊκά τραγούδια είναι συγχωνευμένα με τα παλιά αρβανίτικα ερωτικά, λυρικά και κλέφτικά τραγούδια»
Arthur Milchhöfer
Ονομαζομενα Ελληνικα είναι Αρβανιτικα στην ουσια ...
                                                                                                                           

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, περί τους 2.000 μωαμεθανοί Αλβανοί έλαβαν μέρος στο πλευρό των επαναστατών, με δικούς τους αρχηγούς. Συγκινητική είναι η αναφορά που υπέβαλε στο Βουλευτικόν, τον Οκτώβριο του 1827, ένας από αυτούς, ο Μουσταφάς Γκέκας, ζητώντας ηθική και υλική ενίσχυση, για να μπορέσει να συνεχίσει τις υπηρεσίες του στον Αγώνα:

Προς την Σ.Βουλήν,
«Η τυραννία και το απάνθρωπον των ομοθρήσκων μου Μουσουλμάνων, και τα μεγάλα δίκαια του δεινοπαθούντος Ελληνικού λαού, όστις βεβαρυμένος από την πολυχρόνιον δουλείαν απεφάσισε το 1821 έτος το χριστιανικόν, να αποτινάξη τον ζυγόν, επειδή με εκίνησαν εις οίκτον και συμπάθειαν, απεφάσισα και εγώ να συναποθάνω με τους Έλληνας.
[…] Εν ενί λόγω, εδούλευσα την Ελλάδα και δουλεύω απ’αρχής του αγώνος της, συνευρισκόμενος και συναγωνιζόμενος με τους επισήμους της στρατηγούς. Καθ’όλας δε τας μάχας, εις ας συμπαρευρέθην, δις επληγώθην, των οποίων η επικινδυνοτέρα εστάθη, η συμβάσα μοι εις Πειραιά πληγή. Εις όλον δε το διάστημα δεν έλαβον από το ελληνικόν έθνος οβολόν διά μισθόν, εκτός των πεντακοσίων γροσίων δοθέντων μοι προλαβόντως χάριν περιθάλψεως παρά της Σ.Κυβέρνήσεως. Και εξώδευσα όλως εξ οικείων μου γρόσια ένδεκα χιλιάδας, από τα οποία μου ευρέθησαν βενέτικα φυλαγμένα από τον καιρόν της Τουρκίας εις το κεμέρι μου. […] αι εκδουλεύσεις μου είναι αποδεδειγμέναι και αναντίρρητοι, να μοι δοθώσιν ενδεικτικά έγγραφα, ότι εδούλευσα την Ελλάδα πιστώς και ως θετός της υιός[…]
Τη 5 Οκτωβρίου 1827,εν Αιγίνη
Ο φιλέλλην
Μουσταφάς Γκέκας
[5].
[5] Κ.Γ.Κωνσταντινίδου, Ανέκδοτος αναφορά Τούρκου φιλέλληνος, περιοδ. «Νέα Εστία», 15 Μαρτίου 1939, αριθ.294.
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

Ελληνικη Επανασταση ! Απο 10.000 χιλιαδες πολεμιστες,20% ηταν αλβανοι μουσουλμανοι και 80 % αλβανοι ορθοδοξοι

No comments:

Post a Comment