Sunday, 16 October 2011

Heroine Albanian - Arvanite, Bubulina

in Albanian

Biografi e vogel .
Lindi më 11.5.1771 ,në Konstandinopoli (sot Shtamboll) ..
Laskarina lindi brenda në burg pas nje vizite që i bën gruaja e Stavro Pinoçit ,Shqevoja,
ketij të fundit ne Konstandiopoli.
Emri i lindjes eshte Laskarina-Stavro-Shqevo-Pinoçi .
Origjina e tyre duhet të jete nga ishulli arvanit Idhra ,pasi pas burgut kthehen në kete ishull .
Lindi nga nje familje e pasur kapedanesh .Stavro Pinoçi vritet në beteje me piratet Algjeriane.
Mbas disa vjetesh ,nëna,Shqevo ,(Parashkevi) rimartohet në Specia dhe merr me vete vajzen e vogel
Laskarinen .Ketu,në Specia dmth, Laskarina martohet me nje kapedan ,Dhimitri Janjuza ,mjaft i pasur dhe ky .
Së bashku bënë tre femije .Dhimitri do të vritet në lufte me piratet Algjeriane ,rreth 20 vjet pas marteses.
Laskarina ,nënë e tre femijeve ,ri martohet me Dhimitri Bubulin ,nga dhe ku do ta ndjeke mbiemri i burrit .
Pra deri në moshen 30 vjeç ,njihej me emrin Laskarina Pinoçi .
Dhimiter Bubuli ishte shume i pasur ,më i degjuar dhe nga kendej e tutje Laskarinen do ta shoqeroje
mbiemri i burrit ,nje mbiemer me të cilin ajo ,dmth Laskarina ,njihet më shume .
Bën në martesen e dyte dhe tre femije të tjere .
Por dhe martesa e dyte nuk i sjell fat pasi dhe Dhimitri u vra me piratet ,pas dhjete vjetesh martese .
Laskarina Bubuli ngeli trashegimtare e vetme e nje pasurie shume të madhe .
Ishte e vetmja arvanite , e vetmja grua,anetare e "Shoqerise së Miqve" ,njohur me emrin grek "Filiki Eteria".
Llogaritet të jete anetare e "Shoqerise së Miqve" ,rreth vitit 1816 .
Jo vetem behet anetare por dhe sponsorizon Shoqerine e Miqve ,udheheq në lundrim anijen
Aga mëm nona (Agamemnona) ,e cila kishte 18 topa ,si dhe tre vapore të tjere .
Kishte dhe flamurin e saj ,per të cilin greket nuk japin hollesira dhe atje ku nuk japin ka diçka !
Luftetare shembullore për pamvaresi nga Turqia ,harxhon shume pasuri .
Bubulina nuk dinte greqisht dhe as që mund të behet fjale për ndergjegje kombetare greke ,ku shkojne
greket nacionaliste ,që guxojne të ndryshojne "Revolucionin Arvanit" në "Revolucion Grek" për të vetmen arsye
se ndodhi në atë tokë ,të paguar me lumenje gjaku arvanit ,por që sot e ka Greqia ,e cila po i zhduk arvanitet.
Vdiq mbase pabesisht , më 22.5.1825 ndoshta nga plumbi i vellait të saj me gjak ,sipas zakonit pellasgjik shqiptar ,
pas një lufte interesash pasurore midis kumbareve dhe ofendimet që pasojne në këto raste .
Vdekja e saj nuk justifikohet ,për më teper e vrare nga burrat e fisit Kuçi ,në Specie .
Vajza e saj kishte rene në dashuri me një nga djemte e fisit Kuçi dhe për këtë ishin dhe krushq .
E verteta eshte se ka patur fjale që mbas vdekjes  së burrit ,të prishte betimin çifteror .
Laskarina Pinoçi - Bubuli ,(Bubulina) jetoi 54 vjeç .

Bubulina nuk e priste ta vrisnin sepse kur e theriti Manoli ,vellai i saj me gjak ,siç thame më lart ajo citohet të
kete thënë : Mbrriten Krushqit ! Fjalet e saj të fundit ishin ne gjuhen Shqipe (dialekti Arvanit) :
Burimi i citimeve të mia nuk eshte i sakte sepse duket se di shume pak arvanitika .
Prandaj detyrohem të bej korigjime dhe shtesa .
in arvanitic
 Νάνι γιεμ κρουσκ (τώρα γίναμε συμπεθέροι) και τίποτε δεν αλλάζει.
Tani jemi krushq dhe asgje nuk ndryshon .
--Ε, ναι, έτσι είναι. Αστ ντούαμε, εδέ αστ εντρέκεμι, νάνι τσι ντούε γκα μένα…
E,po,ashtu eshte .Ashtu deshem ,edhe ashtu ndreqemi,nani çi doni nga u ?
Epo ashtu eshte ! Ashtu deshem dhe ashtu ndreqemi .Tani ç`doni nga unë ?

Mbas ketyre fjaleve Laskarina u qellua për vdekje .
Pra vdiq duke folur arvanitica .Ky eshte realiteti ,që greket mundohen ta fshehin
Burimi

http://www.scriptamanent.gr/Stamatioy_Giwrgos/stamatioy_o_thanatos_tis_megalis_kyras.htmphoto

Gruaja Shqipetare Laskarina Bubulina

Gruaja Shqipetare Laskarina Bubulina
Albanian woman named Laskarina Bubulina Navy commander in Greece

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------

** "Ο Κουντουριώτης ήταν αλβανικής καταγωγής αλβανόφωνος χριστιανός". Όξω!
** Η Μπουμπουλίνα και ο Μάρκος Μπότσαρης ΔΕΝ ήξεραν ελληνικά. Μάλιστα "Ο Μάρκος Μπότσαρης, [...] όταν στάλθηκε από την εύπορη σουλιώτικη φαμίλια του να μάθει γράμματα στα Επτάνησα, αμούστακο παιδί, συνέταξε αλβανοελληνικό λεξικό!".
 

http://aeisixtir.blogspot.com/2011/02/1821-vol-2.html

Perkthimi 
Kundurioti ishte me prejardhje shqiptare,shqiptaro-fans i krishtere .Jashte !
Bubulina dhe Marko Boçari NUK dinin greqisht .
Bile Marko Bocari [...] kur u dergua nga familja e tij ,e pasur suliote ,të shkollohet në shtate ishujt ,
femije pa dale mustaqet ,hartoi fjalorin Shqiptaro-grek !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vajtim me permasa të një deti.
Lotë të kripur dhe sa nje det i tere .
Vajtim i popullit shqiptar për deshtimin e marteses së Musa Bej Qafëzezit, me Bubulinen dhe deshtimin e bashkimit krishtero - mysliman ,si dhe deshtimin e kombit arvanito - shqiptar .
Titull 
Vaj me det ,moj ...Bubuline

Polifoni me violine 
http://www.youtube.com/watch?v=-8p1DLJgFbY&feature=related

Polifoni me fyell 
http://www.youtube.com/watch?v=SbbbRDDG03w&feature=results_video&playnext=1&list=PL91A16343CE2CEFBC

in english 
Size of a wailing sea.
Tears of sea salt and as a whole.
Lament the failure of the Albanian people of Musa Bey Qafëzezi marriage, the union'sfailure Bubulinen and Christian - Muslim, and the failure of the nation Arvanito -Albanian.
title

Vaj me det ,moj ...Bubuline

Polyphony with violin

http://www.youtube.com/watch?v=-8p1DLJgFbY&feature=related

«Τσσë ντ’ Αθίνë ντ’ Αλαμάνë
σούμë καπετάνëρ γιάνë ..σσκιπëταρë
σσούμë καπετάνëρ γιάνë..σσκιπëταρë
πο, Μουσταμπεΐν ε βράνë
Κουσσ ε βράου Μουσταμπεΐν,
 τσσ’ ισσ νιë ιλλ γκα γκιάκου ίνë;
Πο ε βράου Καραϊσκάκη
 φακιεζίου, μουστάκε ι γκλιάτë.
μπρεσκότσα ε Λιβαδίσë
βράου, λουανë Σσκιπéρίσë»

In Greek
Από την Αθήνα ως την Αλαμάνα 
πολλοί καπετάνιοι είναι Αλβανοί .. 
πολλοί καπετάνιοι είναι Αλβανοί .. 
μα, σκοτώσαν τον Μουσταμπέη!
Ποιος σκότωσε τον Μουσταμπέη!
που ήταν  ενα  αστέρι του αίματός μας 
Τον σκότωσε Καραϊσκάκης
ο μαυροπρόσωπος, ο μακρυμουστάκης.
ο βάτραχος της Λειβαδιάς 
σκότωσε το λιοντάρι της Αλβανιας..

in Albanian
"Që nga Athina ,deri në Alamanë,
Shumë kapedanë janë ..shqiptarë,
shumë kapedanë janë ..shqiptarë,
Po Musa Beun e vranë .
Kush e vrau Musa Beun ,
Që ishte një yll nga gjaku ynë ?
Po e vrau Karajskaqi 
Faqe ziu,mustaqe gjati ,
Bretkosa e Livadhisë ,
Vrau luanin e Shqipërisë.."

http://xhafajalb.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

30,874 


---------------------------------------------------------------------------------

Pershtypje të thelle të bën fakti se vetem shqiptaret , mbajne gjalle kujtimin e Bubulines ,asnje grek .
Sepse ajo ishte shqiptare-arvanite
dhe aspak greke ,me kendveshtrimin  e grekerve të rinj ,pasi grekerit e vjeter dhe shqiptaret ,të cilet trashegojne një identitet nga më pastertit në bote ,ishin nje gjak,nje rrenje ,fqinj shume të lashte ,bile nuk dihet se
ku fillonte e mbaronte njera apo tjetra në hapesiren midis tyre .
Doni fakte ?
Beni nje kerkim ne face book,you tube
Bubulina në latinisht .Dhjetera emra Bubuline do të ju dalin .Të gjitha nga hapesirat shqiptare .
in english
Makes deep impression that only Albanians, keep alive the memory of Bubulines,any Greek.
Because she was Albanian-Arvanite
and no Greek, a new view of the Greeks, as the old Greeks and Albanians, whoinherit an identity of more cleanliness in the world, had a blood, a root, many of theancient neighbor, even it is not known
where start and finish one or the other in the space between them.
You want facts?
Do a search on face book,you tube
Bubulina in Latin. Bubulina dozen names you will come. All the Albanian space.

_____________________________________________________________
Albanian - arbërore-arvanite,arnaute heroin 


http://www.malesia.org/histori/fotografi/tringe%20smailja%20small.jpg


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=336417576417016&set=o.109228692487559&type=1&theater
Giovanna Brunetti qjo grua ashte e njothur n'Evrope me amrin Yanitza, sepse kompozitori françez Paul Paray
beri nje ballade çe ja thojen keshtu...
por se ai u inspirua ka nje femer shqiptare çe ekzistoj vartetan:
amri saj ish Tringe Smajl Martini.....

Giovanna Brunetti Ajo ish nje "burrnesha" vertete!!!
jo si thone diza idiote çe kane bese gjithe ate çe ashte shkuar ne romanin e Elvira Dones... edhe nang kapirian (nuk kuptojen) se ai ashte VETEM nje roman!!!
No comments:

Post a Comment