Wednesday 9 November 2011

H επαναστάτη της Ελλάδος ήταν εμφυλίο πόλεμο μετάξι τον αλβανών

Γρηγόρης Μπιθικώτσης
......«Είναι νόμος, τελειώνει. Εγώ διαβάζω πολύ, πιστεύω ότι λίγοι άνθρωποι διαβάζουν όσο διαβάζω εγώ. Τώρα διαβάζω το ένθετο που έχουν τα "Νέα" για την ιστορία του αιώνα. Και λέει τι τράβηξε το κάθε κράτος, πόσες φορές έγιναν πόλεμοι, πόσοι πέρασαν απ' την Ελλάδα... Εγώ θα σου πω κάτι που δεν το ξέρεις ούτε εσύ ούτε κανείς. Πώς πέθανε ο Καραϊσκάκης;
Και γιατί λέμε - θα το γράψεις έτσι όπως θα σ' το πω - γιατί λέμε "στ' αρχίδια μου"; Ο Καραϊσκάκης ήταν στρατηγός στον Περαία και ο Κουντουριώτης ήταν ναύαρχος. Τους άλλαξε λοιπόν ο Καποδίστριας μ' ένα στρατηγό που δε θυμάμαι τώρα τ' όνομά του και στη θέση του Κουντουριώτη έβαλε έναν άλλο ναύαρχο. Ο της ξηράς στρατηγός τού είπε του Καραϊσκάκη ότι μες στον Αγιο Σπυρίδωνα στον Περαία είναι τρακόσιοι αρβανίτες μουσουλμάνοι και θα πας εκεί έτσι κι αλλιώς κι
αλλιώτικα. Ο Καραϊσκάκης τότε του είπε ότι "αυτό που μου λες το γράφω στ' αρχίδια μου". Ο άλλος τσαντίστηκε επειδή τσαντίστηκε ο Καραϊσκάκης. Σου λέει, στρατηγός είμαι κι εγώ, θα μου πεις πώς να πάω στον Αγιο Σπυρίδωνα στους Αρβανίτες που έχουν κλειστεί εκεί μέσα; Αφού Αρβανίτης ήταν κι ο Καραϊσκάκης. Οπότε ο στρατηγός ο άλλος έβαλε έναν Τούρκο και του 'ριξε μια σφαίρα στο αφτί και πέθανε ο Καραϊσκάκης. Το ξέρεις αυτό;».......
http://markos-arthra.blogspot.com/2009/03/blog-post_6778.html

.... Στις 5 Ιουλίου 1825, τη νύχτα, έγινε ένα δραματικό γεγονός στην Ακρόπολη: ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, με εντολή του φίλου του και ψυχαδερφού του Γιάννη Γκούρα, δολοφονήθηκε και πετάχτηκε κάτω απ' το βράχο.
        Μπήκε το 1826. Απρίλη μήνα έπεσε το ηρωικό Μεσολόγγι, μετά από τη θρυλική έξοδο της φρουράς του. Ο ένας απ' τους πολιορκητές, ο Ιμπραήμ τράβηξε για το Μοριά. Ο άλλος, ο Κιουταχής τράβηξε για την Αθήνα, αφού προηγουμένως εξασφάλισε τους δρόμους ανεφοδιασμού του βάζοντας  όπου έπρεπε φρουρές.
        Στις 3 Ιουλίου η εμπροσθοφυλακή του Κιουταχή  φτάνει στα Πατήσια. 16 Ιουλίου φτάνει κι ο ίδιος ο Κιουταχής, 3 του Αυγούστου παίρνει την Αθήνα και πολιορκεί τους Έλληνες, που μ' αρχηγό το Γκούρα  είναι κλεισμένοι στην Ακρόπολη.
        Η Κυβέρνηση στο Ναύπλιο τάχει χαμένα, ψάχνει να βρει το στρατιωτικό ηγέτη που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Κιουταχή, για να κρατηθεί η Αθήνα και να μη σβήσει η επανάσταση στη Ρούμελη. Όλα τα βλέμματα τότε πέφτουν πάνω σ' έναν πραγματικό λαϊκό ηγέτη, το Γεώργιο  Καραϊσκάκη, το νόθο γιο της καλογριάς,  που χάρη στις ικανότητες, την παλικαριά του και την αδούλωτη ψυχή του μπόρεσε να βρει το δρόμο του, ενάντια στη μαύρη μοίρα της ζωής του και να φτάσει να γίνει απ' τους πρώτους του αγώνα.....
Στο μεταξύ, στις 30 Σεπτέμβρη, τη νύχτα μια τούρκικη σφαίρα χτυπάει στο κεφάλι το Γκούρα και τον ρίχνει νεκρό στα Προπύλαια, κοντά στο μέρος που πριν 15 μήνες είχε δολοφονηθεί με διαταγή του ο Ανδρούτσος......
— Κερατσίνι με τον Καραϊσκάκη
Από την Καστέλα με το Μακρυγιάννη, και
— Από το νότιο Πειραιά όπου είχε αποβιβαστεί ένα τμήμα από Υδραίους, Κρανιδιώτες κ.α.
       Η τούρκικη αμυντική διάταξη κατέρρευσε, καθώς οι τρεις αιχμές της επίθεσης, συγκλίνανε προς το κέντρο και δεν απόμειναν παρά 300 Αρβανίτες μέσα στον  Αγιο Σπυρίδωνα, που συνθηκολόγησαν σε τρεις μέρες μετά από άγριο κανονιοβολισμό του μοναστηριού απ' τα πλοία. Καθώς όμως οι Αρβανίτες φεύγανε υπέστησαν επίθεση από απειθάρχητα ελληνικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες κι απ' τις δυο μεριές και να κινδυνεύσει ο ίδιος ο Καραϊσκάκης.
        Μετά την άλωση της Μονής του Αγ. Σπυρίδωνα ενώθηκαν οι Έλληνες Καστέλας και Κερατσινίου και ο Καραϊσκάκης μετέφερε τη βάση του στην Καστέλα.

Το απομεσήμερο, στις 23 του Απρίλη 1827, ανήμερα στη γιορτή του, του Αγ. Γεωργίου, βρισκόταν με πυρετό στη σκηνή του. Άκουσε χαμηλά στην αρχή του κάμπου του Ν. Φαλήρου τουφεκιές.  Ετρεξε τότε έφιππος με μια μικρή ομάδα να σταματήσει την αψιμαχία, που είχαν αρχίσει οι προφυλακές με μια τούρκικη περίπολο. Και 'κει κάτω από συγκεχυμένες συνθήκες, χτυπήθηκε από σφαίρα στο υπογάστριο. Μεταφέρθηκε τραυματισμένος στη γολέτα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ» όπου ξεψύχησε το ίδιο βράδυ. Την άλλη μέρα μέσα σε βαρύ πένθος τον θάψανε στον περίβολο του Αγ. Δημήτρη, στην πόλη της Σαλαμίνας, όπως εκείνος ζήτησε.
       Την επόμενη κιόλας μέρα, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που είχε στο ηθικό του ελληνικού στρατεύματος ο θάνατος του Καραϊσκάκη, οι δυο Άγγλοι   που ασκούσαν τη διοίκηση από τα πλοία, διατάξανε γενική επίθεση προς Αθήνα. Η επίθεση άρχισε από μια κατεύθυνση με αφετηρία το Π. Φάληρο (Τρεις Πύργοι) και κατάληξη την Ακρόπολη. Πάνω στον άξονα, περίπου, της σημερινής Λεωφόρου Συγγρού. Όταν ζούσε ο Καραϊσκάκης είχε άλλα σχέδια για την τελική επίθεση, που την ήθελε από πολλά σημεία, για να απασχολήσει πολλαπλά την τούρκικη άμυνα και όχι με μιας, αλλά με σταδιακή οργανωμένη προώθηση, μέχρι τον αντικειμενικό σκοπό. Τώρα όμως οι Άγγλοι αρχηγοί βιάζονταν και τελικά τα σχέδια τους καταλήξανε σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή, που έμεινε στην ιστορία ως καταστροφή του Ανάλατου.

ΟΔΥΝΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΑΝΑΤΟ  ΤΟΥ  ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στις 23 Απριλίου του Ι827,ενώ η Εθνοσυνέλευση είχε διακόψει τις εργασίες της, και  οι  κάτοικοι στην Τροιζήνα  και τον Πόρο, γιόρταζαν τον Αγιο Γεώργιο, ήρθε  η πολύ θλιβερή είδηση:           
  «ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ  Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ».
     Μετά την είδηση του θανάτου του πολέμαρχου, οι πληρεξούσιοι στην Εθνοσυνέλευση,  οι προύχοντες και πολύς κόσμος, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Γαλατά, και του Πόρου,   για   να παραβρεθούν στην  κηδεία του ηρωικού αγωνιστή, που ετοιμαζόταν  με εντολή της Αντικυβερνητικής    Επιτροπής. Γιατί η προσωρινή Κυβέρνηση της χώρας, σε συνεννόηση με την Εθνοσυνέλευση, αποφάσισε να τον κηδεύσει στον Πόρο, όπως γράφει ο   Ν.  Δραγούμης. Αλλά   αυτό δεν έγινε, γιατί ο Γεώργιος   Καραϊσκάκης, πεθαίνοντας,  είχε    εκφράσει  την   επιθυμία  να  γίνει   η κηδεία   του    στον Αγιο   Δημήτριο Σαλαμίνας   και να τον θάψουν εκεί. Πράγμα που έγινε.  Η  δε Κυβέρνηση  περιορίστηκε να κάνει  άλλη τελετή  στον Πόρο,  χωρίς  το νεκρό,    όπου εκφώνησε  ανεπανάληπτο  επικήδειο ο Σπυρίδων Τρικούπης.
       Μεταξύ  των  άλλων,  μ  ένα ψήφισμά της, η Εθνοσυνέλευση, ανακήρυξε τον Αδαμάντιο Κοραή  «ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ  ΠΑΤΡΙΔΟΣ» .



Zhan Leon Zherome / 1824/1904.(Albanians in Egypt)
Συμπερασμα
Μεχρι εδω ο Μπιθικωτσης λεει τα ιδια αυτά τα στοιχεία
 - Τους άλλαξε λοιπόν ο Καποδίστριας μ' ένα στρατηγό που δε θυμάμαι τώρα τ' όνομά του ????
— Κερατσίνι με τον Καραϊσκάκη

Μπιθικωτσης λεει .. Ο της ξηράς στρατηγός τού είπε του Καραϊσκάκη ότι μες στον Αγιο Σπυρίδωνα στον Περαία είναι τρακόσιοι αρβανίτες μουσουλμάνοι και θα πας εκεί έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα...( να τους δολλοφονησης επιδιχη ήταν Μουσλιμανοι Αρβανίτες , δεν θέλη να μας πει o Μπιθικωτσης αυτό που ξεχάσε το όνομα )

— Από την Καστέλα με το Μακρυγιάννη,
 - Καθώς όμως οι Αρβανίτες φεύγανε υπέστησαν επίθεση από απειθάρχητα ελληνικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες κι απ' τις δυο μεριές και να κινδυνεύσει ο ίδιος ο Καραϊσκάκης. 
.........................................................................

Βικιπαίδεια ,Γεώργιος Καραϊσκάκης
Μόνο ένας συγγραφέας, αυτόπτης απομνημονευματογράφος, υποστήριξε επίμονα την εκδοχή της δολοφονίας. Η συντριπτική πλειονότητα των πρωτογενών πηγών, μεταξύ των οποίων επίσης αυτόπτες, δέχεται ότι ο Καραϊσκάκης πυροβολήθηκε από Τούρκους. Από τους νεώτερους συγγραφείς ο Γιάννης Βλαχογιάννης υποστήριξε ότι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος οργάνωσε την δολοφονία του Καραϊσκάκη.[5] Την γνώμη του υιοθέτησαν οι Δημήτρης Φωτιάδης[6] και Δημήτρης Σταμέλος.[7] Ο Γιάννης Κορδάτος διερωτάται αν «Οι Τούρκοι τον πυροβόλησαν ή κάποιος Έλληνας όργανο του Κιουταχή ή του Κόχραν ;» [8] Οι Αναστάσιος Ορλάνδος,[9] Mendelssohn-Bartholdy,[10] Κωνσταντίνος Ράδος,[11] Απόστολος Βακαλόπουλος,[12] Κυριάκος Σιμόπουλος,[13] και Χρήστος Λούκος [14] πιστεύουν ότι πυροβολήθηκε από Τούρκους. Οι Τρικούπης (που εκφώνησε τον επικήδειο), Παπαρρηγόπουλος, Κόκκινος και πλείστοι άλλοι δεν ασχολούνται με το θέμα. Παραθέτουμε τέλος την τραγική προειδοποίηση του Κολοκοτρώνη : «Μανθάνω, ότι εμβαίνεις εις τους ακροβολισμούς…αυτό δεν είναι έργο ιδικόν σου».[15]
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82 
 
Ο Καραισκακης δεν ήθελε την αψiκη δολλοφωνία τον μουσλιμανών αρβανιτών   εκμαλλοτών .Μπιθικωτσης λεει...Αφού Αρβανίτης ήταν κι ο Καραϊσκάκης....
Οι Αλβανοί στην Τουρκία μας αποδείξουν ότι ο Κιουταχής ήταν Αλβανός ,όχι Τούρκος .Άρα η επαναστάτη της Ελλάδος 
ήταν εμφυλίο πόλεμο μετάξι τον αλβανών.

In albanian
Interviste me arvanitin Grigori Bithikoçi ,një nga kengetaret më të medhenj të Greqise .
Publikohet pjesa ku flet për arvanitin Karajskaqi
............"Kjo është ligj,mbaroi.Unë lexoj shumë, unë besoj se pak njerëz lexojnë sa lexoj unë.
Tani lexoj insertin që kanë "Ta nea" (të rejat-unë) për historinë e shekullit.
Dhe thotë se çfarë hoqi çdo shtet, sa herë u bënë luftëra, sa kanë kaluar nga Greqia ...
Unë do të tregoj diçka që ju nuk e dini,as ju ,as askush.
Si vdiq Karajskaqi ?
Dhe përse themi - do ta shkruash kështu si ta them - pse ne themi "në koqet e mia?".
Karajskaqi ishte gjeneral në Pirea dhe Koundourioti ishte admiral.
I ndryshoji që the ti Kapodistria(me origjinë nga Gjirokastra me mbiemrin Gjika,të Dora Distrias,ndryshe Eleni Gjika,në atë kohë kryeministër i Greqisë - unë) me një gjeneral që tani nuk e mbaj mend emrin e tij dhe në pozicionin e Kountouriotit vuri një admiral tjetër.
Gjenarali tokësor i tha Karaiskaqit se brënda në Shën Spyridon në Pirea, janë treqind myslimanë arvanitë dhe do të shkosh atje me domosdo.
Karajskaqi atëherë i tha atij se "këtë që më thua unë e shkruaj në koqet e mia."
Tjetri u çmënd , sepse sepse u çmënd dhe Karajskaqi.
Thotë,(Karajskaqi - unë) dhe unë jam gjenaral, më tregoni se si të shkoj në Shën Spyridon te arvanitët që janë mbyllur atje?
Ndërkohë që arvanit ishte edhe Karajskaqi.
Atëherë gjenerali tjetër vuri një turk dhe i shkrepi një plumb në vesh dhe Karajskaqi vdiq.
 Ju e dini këtë ? ".......
.............................


http://markos-arthra.blogspot.com/2009/03/blog-post_6778.html

                                         Karaϊskakis Greek Fighter.JPG
      

Γεώργιος Καραϊσκάκης






                                                 
                                                          Lithographed portrait of Dora d'Istria.

          Dora d'Istria

                                                   http://en.wikipedia.org/wiki/Dora_d'Istria


                                                                 Kapodistrias2.jpg
              O Ιωάννης Καποδίστριας,(Kapo-distria)

Albanian origin of Count Jan KAPODISTRIA (1776-1831)John was born in a family Kapodistria Gjirokastra. His family to escape persecution of Turks settled in the island of Corfu. Us prove this with documents of the Albanian and Greek historians. Panayiotis Arvantinoit Greek historian in the fifth volume Greek encyclopedia, pg. 402 writes that John Kapodistria first President of Greece was the neighborhood of the city of Gjirokastra Manal.Another Greek historian Trifon Evangjelidhi in his book "History of John KAPODISTRIAS, governor of Greece 1828-1831". Writes: When was inaugurated on the island of Corfu John KAPODISTRIAS monument on April 12, 1887, in Athens Greek journalists writing in the press of the time: John Kapodisrias originated from Gjirokastra of Epirus. Among journalists Zoto Basil, Theodore Athanas Bovo and Petrilli in the newspaper "NEA EFHMERIDHA" (new paper) the dates 10 and May 12, 1887 stating that John was from Gjirokastra Kapodistria.Prof. Eqerem Çabej great shows father's name was Anthony John Kapodistrisë Gjika who pursued the Turks with reason that his brother had been the smallest part in the uprising of Himara. Them to escape prosecution Turks fled to the island of Corfu. Anthony Gjika took away two of his sons and Jonain Vironin (today in the district of Gjirokastra children baptized by the name Viron, a lake between the village male Gjirokastra and called Viroi). While Joaniti uncle, sex Gjika remained in Gjirokastra and returned to the Muslim religion with the name and title Ahmet "Bej".Anthony Gjikës begat two other sons settled in Corfu when called Augustine and Gregory.Professor Drenika village Vuno writes: John Kapodistria no blood relationship with the Gjikën Elena also known as Dora D'Istria. Kapodistrisë noted that extensions of the surname ISTRIA is Dora d'Istria.If so, the researcher Mexhit Kokalari lawyer in the book "the mainland, the capital of ancient civilization in Europe", bring proof that John was from the neighborhood Kapodistria Manal. John's family home Kapodistrisë promulgated by the Institute of Cultural Monuments of Culture in Tirana and maintained by the state.John actually named John Gjika Kapodistria but, as in childhood the family of Victor birësoi Kapodistrisë he was called and was recognized Kapodistria Earl John who graduated in medicine and law in Padua, Italy. Victor Kapodistrisë family was of Albanian origin itself. After the death of Skanderbeg some counties as Banal, Dukainët, Brunet, Boriçi etc.., Emigrated to the city of Venice to Istria KAPODISTRIAS. Kapodistria Victor Victor actually called Victoria, but after a quarrel with Count Verzi Kapodistria changed his name to the memory of his homeland.
Arben Llalla

Επιλεγμένα Αρβανίτικα Τραγούδια



No comments:

Post a Comment